Interieurontwerp: hoe kunt u een woning stijlvol inrichten?

Interieurontwerp is voor de één is het leukste gedeelte van verhuizen, terwijl een ander geen idee heeft hoe hij dit aan moet pakken. Een goed interieurontwerp zorgt ervoor dat uw huis stijlvol is, functioneel is en u zich er thuis voelt. Wanneer u de plank misslaat, passen de meubels niet bij elkaar, is de indeling niet handig of voelt u zich minder prettig in uw woning. Kortom: interieurontwerp is erg belangrijk voor een stijlvol en gezellig thuis. Maar hoe pakt u het interieurontwerp aan? Wij helpen u graag op weg met de onderstaande stappen en kunnen u voorzien van professioneel interieuradvies.

Denk praktisch

Bij interieurontwerp denken veel mensen al snel aan hun favoriete kleuren, meubels die ze graag willen of decoratie die goed zou staan in de woning. Hier gaat echter nog een stap aan vooraf: het functioneel indelen van het huis of de woning. Voordat u na gaat denken over de interieurstijl of decoratie, maakt u een indeling van de woning. Waar komt de werkkamer, zodat u vanuit huis kunt werken? Of is het verstandiger om deze ruimte als logeerkamer te gebruiken? Denk goed na over de behoeften die u heeft en welke functies uw woning moet hebben. Een praktisch ingedeelde woning maakt uw leven makkelijker.

Inspiratie

Het kan verleidelijk zijn om zomaar items te kopen die u mooi vindt, maar het is beter om hier een plan voor te hebben. En dat begint met het opdoen van inspiratie. Kijk om u heen wat u mooi vindt bij andere mensen, knip plaatjes uit woontijdschriften of maak een mapje op de computer met daarin inspiratie. Zo krijgt u een overzicht van wat u allemaal mooi vindt in een interieur. Voor de één zijn dat misschien allerlei lichte meubels die goed bij elkaar passen, terwijl een ander verschillende woonstijlen mooi vindt. Door inspiratie op te doen, komt u erachter welke stijl of welke stijlen bij u passen. Eventueel maakt u een moodboard van bij elkaar passende afbeeldingen.

Woonstijl

Op basis van uw moodboard of opgedane inspiratie kiest u een woonstijl die u aantrekkelijk vindt. Veel mensen hebben een duidelijke stijl die ze het mooiste vinden, maar dat geldt niet voor iedereen. Zo kan het zijn dat u een Scandinavisch interieur met lichte kleuren mooi vindt, maar ook van de ouderwetse items in het retro interieur houdt. In dit geval kunt u kijken of de stijlen te combineren zijn en zo niet, zult u een keuze voor een favoriete stijl moeten maken. U kunt hiervoor een interieuradviseur inschakelen die u van professioneel advies kan voorzien. Zo bent u ervan verzekerd dat alles bij elkaar past en de woning een mooi geheel wordt.

Verlichting

Verlichting is misschien niet het eerste waar u aan denkt bij interieurontwerp, maar het speelt u belangrijke rol in keuzes die u maakt voor de indeling en de kleuren in de ruimte. Voor iedere ruimte houdt u er rekening mee waar het natuurlijke licht vandaan komt en of u veel natuurlijk licht in de ruimte heeft. Zo kunt u bepalen hoeveel verlichting er nodig is de ruimte, zowel qua plafondlamp als sfeerverlichting. In de woonkamer is sfeerverlichting bijvoorbeeld leuk voor ’s avonds, terwijl dit in een kantoorruimte in huis minder relevant is. Daarnaast houdt u rekening met de hoeveelheid natuurlijk licht in de kleurkeuzes die u maakt.

Kleurenpalet

Voordat u meubels uitkiest of de muren verft, maakt u een kleurenpalet voor uw interieur. Het hangt af van de woonstijl die u mooi vindt, welke kleuren hierbij passen. Sommige interieurstijlen vragen om wittinten en pastelkleuren, terwijl andere stijlen donkerder of kleurrijker zijn. Bij het kiezen van de woonstijl en het kleurenpalet is het ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte en de lichtinval. Lichte kleuren kunnen een ruimte groter doen lijken en dat is ideaal voor een kleine woonkamer of slaapkamer. Ook bij weinig natuurlijk licht zijn lichte kleuren ideaal, terwijl donkere kleuren geen probleem zijn in een ruimte met veel natuurlijk licht.

Professioneel interieuradvies

Vindt u het lastig om alle stappen zelf te doorlopen of twijfelt u over keuzes? Dan kunt u professionele hulp inschakelen. Een interieuradviseur weet alles over woonstijlen, kleurkeuzes en verlichting. De adviseur komt bij u thuis langs om de ruimte te bekijken en stelt zo advies op maat op. Door de ruimte in het echt te zien, kan de adviseur bepalen hoe u de ruimtes kunt gebruiken en waar het licht vandaan komt. Uiteraard luistert de adviseur naar uw wensen en behoeften voor de ruimte en stelt hij of zij passend advies op. De adviseurs kunnen advies uitbrengen over iedere woonstijl en helpen u om van uw huis een thuis te maken.

Interieur adviespakketten

Wij werken met diverse interieur adviespakketten waar u uit kunt kiezen. Het grootste voordeel van een pakket is dat u precies weet waar u aan toe bent. Zo zijn er grote pakketten waarbij u een 3D-plan ontvangt en een lijst met de meubels die geschikt zijn voor uw woning. Er zijn ook kleinere pakketten, bijvoorbeeld met een moodboard en ideeën of met tips en tricks over het inrichten van een woning. U kiest voor het pakket dat het beste bij uw situatie past en heeft direct duidelijk wat de kosten hiervan zijn. Het intakegesprek is gratis en vrijblijvend. U kunt dus contact met ons opnemen en er in het intakegesprek achter komen of de service iets voor u is.