Uw huis inrichten: 10 tips om hiermee aan de slag te gaan

Gaat u verhuizen of verbouwen? Dat betekent dat het tijd is om uw huis in te richten of opnieuw in te richten. Voor de één is het inrichten het leukste gedeelte van de verhuizing, terwijl een ander er juist moeite heeft met een woning inrichten. Want hoe pakt u dat aan? De onderstaande tips helpen bij het inrichten van een huis.

Tip 1: doe inspiratie op

Een eerste stap bij het inrichten van een huis is het opdoen van inspiratie. Er zijn allerlei manieren waarop u dit kunt doen. U bladert door tijdschriften, gaat naar woonwinkels of zoekt op het internet naar voorbeelden van interieurs. Bewaar de dingen die u mooi vindt in een mapje op de computer of knip de pagina’s uit het tijdschrift. U kunt ook inspiratie op doen in de huizen van vrienden of familie.

Tip 2: maak een moodboard

Als het goed is heeft u veel inspiratie opgedaan en allerlei plaatjes opgeslagen of bewaard. Het is tijd om al deze inspiratie bij elkaar te voegen en te kijken wat de gemene delers zijn. Misschien ziet u wel dat u van veel kleur houdt of dat u juist interieurs met hout mooi vindt. Een moodboard is een verzameling van inspiratie, waarbij u erop let hoe de verschillende dingen bij elkaar passen. U kunt spelen met kleuren, vormen, materialen en stijlen op het moodboard, om zo een beter beeld te krijgen van wat u mooi vindt.

Tip 3: deel de ruimtes in

Een huis inrichten kan pas wanneer u een indeling heeft gemaakt. Hoeveel ruimtes heeft het huis en waar dient iedere ruimte voor? In een groter huis heeft u misschien meerdere slaapkamers en een aparte eetkamer, terwijl u in een appartement een woon- en eetruimte in één heeft. Deel de ruimtes in uw woning in, zodat u daarna met het inrichten aan de slag kunt. Denk erover na wat u nodig heeft in uw woning en hoe u dit kunt doen met de beschikbare ruimte. De één werkt thuis en heeft een kantoor nodig, terwijl een ander bijvoorbeeld behoefte heeft aan een extra kinderkamer.

Tip 4: denk vanuit een praktisch oogpunt

Bij het indelen van de ruimte, denkt u vanuit een praktisch oogpunt. In een woon- en eetkamer in één is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een eettafel met voldoende stoelen voor het hele gezin is en dat er twee banken zijn, zodat iedereen een plekje heeft. Droomt u van een grote buffetkast? Let er vooral op of dit functioneel is en past in de ruimte. Het is voornamelijk belangrijk dat de ruimte praktisch in gebruik is en niet te vol staat met spullen. Hier beleeft u uiteindelijk het meeste plezier aan.

Tip 5: kies een woonstijl

Het is tijd om nog eens naar uw moodboard te kijken: welke elementen komen daar veel terug? Hoogstwaarschijnlijk kunt u op uw moodboard al een woonstijl herkennen of in ieder geval zien welke stijlen u wel en niet aanspreken. Zorg ervoor dat u één stijl kiest als basis, waar u zich thuis in voelt.

Tip 6: kies de hoofdkleuren uit

Nu u een woonstijl heeft gekozen, is het tijd om na te denken over het kleurenpalet. Bij een Scandinavische woonstijl zijn dit bijvoorbeeld lichte kleuren en houttinten, misschien in combinatie met pastelkleuren. Bepaal welke pastelkleuren er in dit geval terug komen in uw interieur. Dit maakt het uitzoeken van meubels en decoratie makkelijker. Hetzelfde geldt voor een kleurrijk retro of modern interieur. In deze woonstijlen wordt veel kleur gebruikt, maar kleuren in de wilde weg gebruiken levert vaak geen mooi resultaat op. Daarom kiest u voor één of meerdere accentkleuren die goed samengaan en houdt u deze in gedachten bij het uitkiezen van meubels en decoratie.

Tip 7: denk na over lichtinval

De lichtinval is belangrijk bij een woning inrichten. Houdt in gedachten waar de ramen in de ruimte zijn en maak hier gebruik van. Zo zet u een bureau bijvoorbeeld dichter bij het raam, zodat u kunt werken in natuurlijk licht en af en toe naar buiten kunt kijken. Daarnaast zorgt u ervoor dat het natuurlijke licht niet geblokkeerd wordt door meubels in de ruimte. Naast het natuurlijke licht, denkt u ook na over de verlichting. Waar komt de grote lamp in de ruimte en kiest u voor kleinere sfeerverlichting? Verlichting dient zowel functioneel als gezellig te zijn en verschilt per ruimte.

Tip 8: laat een 3D-ontwerp maken

Het kan lastig zijn om u voor te stellen hoe meubels in een bepaalde woonstijl en kleur eruit komen te zien in een kamer. Hoeveel ruimte blijft er over om te lopen? En hoe passen de verschillende items bij elkaar? Een 3D-ontwerp geeft hier een goed beeld van. U ziet uw ruimte digitaal en krijgt zo een goede indruk van de indeling. U kunt in een 3D-ontwerp nog makkelijk kleuren en items aanpassen en zien hoe dat staat in de ruimte. Het laten maken van een 3D-ontwerp helpt om een woning in te richten.

Tip 9: kies als laatste decoratie

Veel mensen vinden decoratie een van de leukste dingen aan het inrichten van een ruimte en het is verleidelijk om hier direct mee aan de slag te gaan. Toch is het aan te raden om hiermee te wachten tot de rest af is. Wanneer de meubels uitgezocht zijn en de verlichting geplaatst is, krijgt u een beeld van de ruimte. Waar aan de muur zou een schilderij goed staan? En op welke plekken is de ruimte nog kaal? Zo kunt u gericht decoratie kiezen en de kleuren afstemmen op de plek waar het item komt te staan. Wanneer u te vroeg decoratie uitkiest, loopt u het risico dat het teveel is of dat het niet helemaal past bij de rest.

Tip 10: hulp inschakelen

Vindt u het lastig om dit alles zelfstandig te doen? Dan kunt u professionele hulp inschakelen van een interieuradviseur! U neemt contact met ons op en het eerste gesprek is volledig gratis en vrijblijvend. Vervolgens kan onze interieuradviseur bij u aan huis komen en u voorzien van advies. U kiest uit verschillende adviespakketten en ontvangt zo een service op maat.